Wat is Popcorn Time?
Popcorn Time is een illegale videostreamingdienst voor films en series. De dienst is in Nederland in korte tijd enorm populair geworden. Je kunt met Popcorn Time namelijk heel erg gemakkelijk de nieuwste films en series bekijken, zonder daarvoor ook maar één cent te betalen. Dit is zelfs mogelijk vanaf verschillende apparaten. Maar wat is Popcorn Time nou eigenlijk? In dit artikel proberen we je kennis te laten maken met de nieuwe dienst.

 

 popcorntime-groot[1]

Wat is Popcorn Time?

Popcorn Time is een software die in 2014 is ontwikkeld door een groepje programmeurs uit Buenos Aires. Helaas kreeg men de hele wereld over zich heen vanwege het schenden van auteursrechten. De ontwikkelaars stopten met het project, maar gaven wel de broncode vrij. Hierdoor is het programma blijven bestaan in andere vormen.


Het aanbod van Popcorn Time is illegaal, waardoor het gebruik van de dienst eigenlijk ook illegaal is. Er is echter in de laatste versie van de dienst een VPN client opgenomen, wat betekent dat je geheel anoniem de dienst kunt gebruiken. Het ip-adres dat je gebruikt om films te downloaden, wordt als het ware verborgen voor buitenstaanders. Hierdoor kan je niet gestraft worden door het gebruik van de dienst. Mede hierdoor hebben inmiddels 1,3 miljoen apparaten in Nederland de videostreamingdienst geïnstalleerd.

Hoe werkt het downloaden?

Het downloaden van films werkt simpeler dan ooit, en zonder dat jij het eigenlijk door hebt. Stel: je downloadt een torrent van een film. Normaal gesproken moet je dan wachten totdat de film volledig klaar is met downloaden. Bij Popcorn Time hoeft dit niet meer; je kunt de film aanklikken en direct kijken. Tevens biedt de software ook een zoekfunctie waarmee je direct films en series kunt zoeken, en vervolgens ook direct kunt aanklikken en bekijken. ‘Peers’ zorgen ervoor dat de film die je wil bekijken, wordt binnengesleept. Tergelijkertijd upload jij ook data naar andere gebruikers. Hierdoor is het mogelijk om met erg veel mensen snelle verbindingen voor een download te bereiken. De film wordt dus binnen no-time binnengehaald door jou computer, laptop, tablet of smart-tv. De torrents zijn voornamelijk afkomstig van The Pirate Bay, die door het team achter Popcorn Time wordt ingeladen. Dit gaat voor het grootste deel geautomatiseerd, waardoor je ook verschillende beeldkwaliteiten en ondertitelingen kunt selecteren. De interface van het programma lijkt veel op die van Netflix, waarbij je films en series kunt selecteren op genre, maar ook op populariteit of releasedatum. Op www.popcorntimeclub.nl kun je meer informatie vinden over Popcorn Time.

Time4Popcorn heeft de toestemming gekregen om uiteindelijk de naam ‘Popcorn Time‘ te mogen gebruiken. Deze ontwikkelaars hebben het stokje dan ook overgenomen van de originele bedenkers van de dienst.

Omdat de software via torrents werkt, zijn er geen dure servers nodig om de dienst te kunnen laten draaien: de huidige ontwikkelaars houden zich dus voornamelijk bezig met de ontwikkeling van de software zelf.

Waarom is het gebruik van Popcorn Time illegaal?

In Nederland is het al langer verboden om auteursrechtelijk beschermd materiaal met andere te uploaden en te delen. Het downloaden van auteursrechtelijk materiaal is inmiddels ook verboden in Nederland. Daarmee is Popcorn Time dus dubbel zo illegaal, uploaden en downloaden van auteursrechtelijk materiaal is niet toegestaan. Toch downloaden mensen de dienst massaal, omdat er een VPN client is ingebouwd in de dienst. Dit zorgt er voor dat je geheel anoniem de dienst kunt gebruiken; je ip-adres wordt verborgen voor derden. Anders gezegd; je gebruikt eigenlijk een onbekend ip-adres. Hierdoor ben jij als gebruiker absoluut niet te herkennen, en verkeer je dan ook niet in gevaar voor een boete of straf. Maar onthoud; het gebruik van de dienst is illegaal en de kans dat je ip-adres onder juridische druk toch wordt doorgegeven, is altijd aanwezig. Het gebruik van de dienst is dan ook geheel op eigen risico.

Privacy PolicyContact

Geef een reactie